Nyheter
Inga produkter valda

Nyhet

Publicerad:
9 april 2024


Se alla våra nyheter

Förskolan - ett bygge för framtiden

I Östersund är Ottfjällets förskola på väg att färdigställas enligt konceptet ”ABCD” – en byggmodell framtagen i samråd med pedagoger, kommuner, forskare och andra kunniga aktörer – med högsta krav på hållbarhet i alla led. Verkligen ett bygge för framtiden, i dubbel bemärkelse.

Förskolan - ett bygge för framtiden

Med tanke på att kommande generationers medborgare ska spendera mycket tid i den här miljön, vilar ett stort ansvar på alla inblandade. Därför har Skanska tillsammans med Sweco tagit fram ABCD-konceptet, en standardiserad process för optimala, genomtänkta förskolebyggen.   

I ABDC-konceptet har man vägt samman alla de viktigaste kraven på en förskola, som kommit fram i många års dialog med kommuner och regioner, pedagoger, forskare och andra kunniga aktörer inom lärmiljöer, barnomsorg, hållbarhet, ekonomi och arbetsmiljö. Konceptet går ut på att erbjuda kommuner ett färdigplanerat förskolebygge till fast pris; en modell mindre och en större, där båda går att få i ett eller två plan. Även om konceptet bygger på modultänk och mycket är prefabricerat, finns utrymme för stor flexibilitet. Det gör det möjligt att enkelt hänga med i kommuners ständigt skiftande och växande behov av förskolor, utan att behöva ta allt från början inför varje upphandling. Framtidssäkert, alltid hållbart genom hela processen och hela tiden med barnens bästa i fokus. 

Bra vibrationer för hållbara byggarbetsplatser

Byggprocessen måste möta de höga kraven på nollutsläpp som ABCD-konceptet definierar. Här har vi på Rental tagit fram två olika uthyrningspaket som täcker behoven vid bygge av de fyra olika förskolemodellerna optimalt. 

Det började med en skräddarsydd uppsättning bodar för tjänstemän och yrkesarbetare, anpassat för de olika storlekarna på förskolor. Därefter arbetade vi fram ett maskinpaket där handverktyg, liftar, vibratorer och allt som behövs ingår. Utöver behovsanpassning och kostnadseffektivitet, genomsyras paketen av ett långtgående hållbarhetstänk. Samtliga vibratorer och handverktyg är numera eldrivna, bodarna har högsta energieffektivitet tack vare tätning och isolation, transporter och logistik möter höga krav på klimatanpassning, bland mycket annat.

Ottfjället i Östersund är av modell D+ enligt ABCD modellen (Källa skanska.se)

Behov av nya förskolor

De klimat- och hjärnsmarta lokalerna på Ottfjällets förskola kommer snart att fyllas av upp till 150 förväntansfulla barn.  

Rental står redo att docka på samma utprovade sätt i andra kommande förskolebyggen. Värt att lägga krut på, med tanke på vilka som ska vistas där!